Манастир Бишња

  Манастир Покрова Пресвете Богородице у Доњој БишњиМанастир Бишња је посвећен Покрову Пресвете Богородице и подигнут је у мјесту Доња Бишња, 5 километара од Дервенте, идући према Календеровцима.
Као и многи наши стари манастири, које су подизали задужбинари, и овај манастир слиједи исту традицију. Њега је подигао Ратко Ђекић, који живи и ради у Америци (Сан Дијего).
Задужбинар, Ратко Ђекић, је 1996. године, уз сагласност браће и сестара, поклонио од оца наслијеђену имовину цркви, а благословом тадашњег епископа зворничко-тузланског Г. Василија (Качавенда), 2002. године, почео са градњом манастирске цркве и конака.
Након четири године, сазидан је двоспратни конак и једнобродна црква византијског типа са три апсиде (двије пјевничке и олтарска), једном куполом и звоником на „преслицу“.

Епископ Василије, 04. фебруара 2006. године шаље јеромонаха Симеона (Обреновић) из манастира Озрен, кога поставља за старјешину, а из манастира Св. Василија Острошког у Бијељини, шаље искушеника Ненада Тешића. Исте године, 18. јуна, поменути епископ Василије уз саслужење епископа западно-америчког Г. Максима (Васиљевић), бројног свештенства и народа, осветио је ову новоосновану светопокровску обитељ. Јеромонаха Симеона је одликовао у чин синђела, а задужбинара Ратка Ђекића орденом Светога Саве првог степена.
Јужно од конака налази се кућа у којој је задужбинар Ратко боравио прије него што је отишао у Америку 1967. године. Ова кућа је реновирана из темеља и проширена за једну просторију. Сада, један дио ње служи као завичајни музеј који је основан 2007. године и сада већ има доста прикупљених предмета који су раније кориштени у домаћинству или при обради земље.Сву резбарију у манастирској цркви, радио је Александар Нинковић из Модриче, а иконе на иконостасу Петар Билић из Београда...
Почетком Марта 2010. године, почели су радови на осликавању (живописању) манастирске цркве. Радови се изводе модерном „секо“ техником, акрилним бојама на воденој бази које изводи група живописаца из Зворника: Велибор Билић, Борис Југовић, Ненад Глишић и Дејан Дувњак, на челу са Данијелом Билићем. Стил живописања почива у основама византијског живописачког наслијеђа, са узором у мајсторима сликања Душанове и Милутинове дворске сликарске школе, а уобличен нотом личног израза ове сликарске групе. Радови на осликавању храма су завршени крајем 2011. године...
Средином 2012. године отпочета је градња малог параклиса смјештеног сјевероисточно од манастирске цркве, чији задужбинар је Благоје Симић из Дервенте...

Исте године, октобра мјесеца, отпочети су радови на једном објекту, западно од манастирске цркве који би имао велики подрум за економију, а изнад њега, у сутерену, простирала би се велика трпезарија за народ...


Братство манастира одржава воћњак (око 1800 садница јабуке и крушке) уз стручну помоћ Душана Давидовића из Поточана код Прњавора. Од убраних плодова воћа они производе ракију од виљамовке, шљиве и ликер од вишње, што је и главна економија овог манастира.
 

 

Распоред богослужења:


ЛИТУРГИЈА:
Недељом и празником у 9:00 часова

ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ:
Сваким даном у 17:00 часова
(у периоду од Покрова Пресв. Богородице до Васкрса)
Сваким даном у 18:00 часова
(у периоду од Васкрса до Покрова Пресв. Богородице)

ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ:
Сваким даном у 7:00 часова

 Братство манастира Бишње:

Архимандрит Симеон (Обреновић)

Симеон (Обреновић), рођен од оца Митра и мајке Невенке, рођ. Стевић, 05. априла 1976. године у Лопарама код Прибоја. На крштењу добио је име Зоран. Средњу школу (машински техничар) „Вук Караџић“ завршио је у Лопарама од 1991-1995. године.
Дипломирао на ПБФ „Светог Василија Острошког“ у Фочи, 25. децембра 2012.године. Тему за дипломски: „Литургија као центар парохијског и манастирског живота“ радио је из предмета Пастирско богословље код професора др Љубивоја Стојановића. Замонашен 2002. год. у манастиру Св. Василија Острошког у Бијељини од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског  Г. Василија и добио име Симеон по Св. Симеону Мироточивом. Рукоположен у манастиру Св.Архангела Гаврила у Драгаљевцу 02. маја 2002. у чин  јерођакона; а 04. маја 2002. у манастиру Св. Василија Острошког у Бијељини, у чин јеромонаха. Оба рукоположења обавио Епископ Василије. Постављен за настојатеља манастира у Бишњи 2006. године.

Протосинђел Симеон (Обреновић)
+ 387 65 920 028

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

синђел Нектарије (Тешић)

Нектарије (Тешић), рођен од оца Спасоја и мајке Наде рођ. Мијатовић, 12. марта 1983. године у Зворнику. На крштењу добио је име Ненад. Средњу школу (електро-техничку) „Технички школски центар“ у Зворнику, завршио је 2002. године. ПБФ „Светог Василија Острошког“ у Фочи завршио је 06. новембра 2012. год. Тему дипломског „Свети Нектарије Егински као савремени историчар цркве“ , радио је из предмета Историја Цркве код професора др Мирка Сајловића. Замонашен у манастиру Бишњи 14. априла 2007, од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског  Г. Василија и добио име Нектарије по Св. Нектарију Егинском Чудотворцу. Рукоположен у чин јерођакона у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду, 15. априла 2007; а у чин јеромонаха у храму Вазнесења Господњег у Копривни, 29. априла исте године. Оба рукоположења обавио Епископ Василије. Постављен за сабрата манастира Бишње 2006. године. Служи се енглеским језиком.

синђел Нектарије (Тешић)
+ 387 65 982 961

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.јеромонах Авакум (Стјепановић)

 Авакум (Стјепановић), рођен од оца Илије и мајке Илинке рођ. Тојчић, 30. јуна 1974. године у Варешу. На крштењу добио име Миљан. Средњу школу, техничар друмског саобраћаја, завршио 2008. године. Студент је ПБФ „Светог Василија Острочког“ у Фочи. Замонашен у манастиру Бишњи 13. октобра 2010, од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског  Г. Василија и добио име Авакум по ђакону Авакуму. Рукоположен у чин јерођакона у храму преподобне мати Параскеве, 06. марта 2011; а у чин јеромонаха у храму Вазнесења Господњег у Дугом Пољу, 20. марта исте године. Оба рукоположења обавио Епископ Василије. Постављен за сабрата манастира Бишње 2007. године.

јеромонах Авакум (Стјепановић)
+ 387 65 370 831

 

 

 

 

 

Манастир Покрова Пресвете Богородице
у Доњој Бишњи у зимском периоду

 

Архијерејско намјесништво дервентско
Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског
господина Хризостома

Monday the 21st.