Парохија лијешћанска (Лијешће код Брода)

 

1.    ПАРОХИЈА ЛИЈЕШЋАНСКА: Сачињавају је село Лијешће, Стари Полој у коме постоји црква и само један дом, дио Брода-улица Српских јунака и Колибарски пут.
2.    Парохијска Црква Пресвете Тројице: : Сматра се да је првобитна црква датирала из 1868. године. Детаљи око градње и освећења храма нису познати, јер су све кљиге уништене у протеклом Отаџбинском рату, а живих свједока нема. Та црква је минирана од стране усташа у мају 1992. године. Садашња једнобродна црква је завршена крајем 200. године, а освештана је 17.априла 2001. године од стране Његовог Пеосвештенства Епископа зворничко-тузланског Василија (Качавенде). Храм је зидан пуном циглом, а покривен бибер цријепом, звоник је пкривен бакром и има два звона.
Црквена умјетност: Храм је живописан, а живопис је радио г. Војко Митрић из Шипова у периоду од 200.3-2004.год. Иконостас је од храстовине и ораховине а радио је г. Бане Николић из Крагујевца. Иконе на иконостасу је сликао г. Војко Митрић.
Матичне књиге: Уништене су у прошлом рату. Наново се воде од 1993.године.

Гробља: Налази се у засеоку Црквица. Не користи се више од три деценије. Користе се гробља У клакару, Винској и Броду. У порти постоји споменик војницима из Одбрамбено-отаџбинског рата 1992.-1995.год. Такође у порти се налази и гроб (на истоку до олтара) ктиторке земљишта Алексије Јелић.
 


Филијални храм у Полоју:
Градња једнобродне цркве Св. Апостола Петра и Павла димензија 7 x 6 почела је септембра 2009.године. градња је завршена 2010.године, а храм је 12. јула 2010.године освештао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Василије (Качавенда). Грађен је од пуне цигле, покривен бибер цријепом, има отворени звоник, једну куполу и једно звоно. Сазидан је по пројекту храма у Потраши.

Црквена умјетност: Није живописан. Има иконостас који је урадио г. Иван Димитријевић из Крагујевца од парене ораховине. Иконе је радила Сока Јелић-Живадиновић, родом из Полоја, а настаљена у Београду.

Ктитори, приложници и добротвори: Жељка Вучановић, Сока Јелић-Живадиновић, Јела Тривунчевић, Паво Станисављевић, Нено Себастијановић, Петра Џабић, Општина Брод и Српско удружење Вучијак из Швајцарске.

Спомен храм у Броду: Градња једнобродне цркве Св. Апостола Петра и Павла димензија 7 x 5 метара почела је 1994.године са намјером да то буде спомен храм погинулим и пострадалим припадницима Војске Републике Српске, који су своје животе дали у завршним борбама за ослобођење Брода  од јула до октобра 1992.године. улица у којој се храм налази звала се Модричка, а сада се зове Улица српских јунака. Градња је завршена 1995.године , а храм је освештао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Василије (Качавенда). Зидана је пуном циглом,покривена бибер цријепом, има звоник и једно звоно.

Црквена умјетност: Постоји иконостас који је урађен од шперплоче. Нема сликаних икона.

Капела у Лијешћу: Изградња једнобродне капеле димензија 10 x 8 метара је почела у априлу 2012.године., а завршена је у септембру исте године. Саграђена је од блока, покривена теголом, има звоник и једно звоно. Пројекат је урадио пројектни биро „S-Design“ из Добоја, а архитекта је гђа. Слађана Нарић-Петровић.

Ктитори, приложници и добротвори: Начелник општине Брод Милован Черек је у потпуности финансирао изградњу.


Парохијски дом:

Парохијски дом саграђен 60-их година прошлога вијека има мали подрум, приземље и спрат, димензија 13 x 10 метара.


IV
Други црквеноопштински објекти:

А)Поред парохијског храма саграђен је у периоду од 2002. до 2003.године и Светосавски дом површине 90 m2  у ком се налази  канцеларија Ц.О. Лијешће.
Б) Поред парохијског дома постоји помоћна зграда у којој се налази гаража и котловница.V
Свештенство: Овде нам поново недостају књиге које су уништене у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, јер нема других извора о свештенство које је било прије Другог свјетског рата. Зна се да после Другог свјетског рата није било свештеника у Лијешћу све до 1976. године, јер су ову парохију опслуживали свештеници из Брода. Михајло Јовић ( 1976-1980), Славко Кашиковић (1980-1992), Зоран Илић (у вријеме рата врло кратко), Миро Ђукарић (1996-2000), Душко Танацковић (2000-2010), Јован Томић(2010-).
VI
1. Велики приложници Саборног и спомен храма у дервенти су: Бојко Гатарић из Дервенте, директор Д.о.о Гатарић; Горан Томић из Париза, директор фирме Унис у Дервенти; Милорад Симић из Календероваца, Начелник општине Дервента; Славко Мандић из Дервенте, директор Д.о.о. Мандић- Комерц Дервента; Душко Рељић из Костреша, директор Д.о.о. Фрукта Трејд Дервента; Недељко Тадић из Дервенте, директор Д.о.о. Нур Транс Дервента; Радован Пазуревић из Дервенте, директор Д.о.о. Санино Дервента; Васо Давидовић из Мелбурна; и Милан Пећић из Дервенте, директор Д.о.о. Нада Дервента.

2. Освећење парохијског храма 17. априла 2001. године од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Василија (Качавенде).

Освећење храма Св. Апостола петра и Павла у Броду 5. августа 1995.године. од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Василија (Качавенде).

Освећење храма Св. Апостола петра и Павла у Полоју 12. јула 2010.године такође од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Василија (Качавенде).

Посјета и служење Епископа на парохији обично је недеља православља или прва недеља Часнога поста.
VII
1. Црквишта:
        
Постоји предање о постојању мале капеле у засеоку који се зове Црквица. По свједочењу мјештана једино је то мјесто бомбардовано у Другом свјетском рату.


Филијални храм у Броду:
Градња једнобродне Црква Св. апостола Петра и Павла димензија 7 х 5 метара започета је 1994. године са намјером да то буде спомен-храм погинулим и пострадалим припадницима Војске Републике Српске који су своје животе положили од јула до октобра 1992. године у завршним борбама за ослобађање Брода. Улица у којој се храм налази звала се Модричка, а сада се зове Улица српских јунака. Градња је завршена 1995, а храм је освештао 5. августа 1995. године Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије. Од грађевинских материјала коришћена је пуна цигла, покривен је бибер-цријепом, а има звоник и једно звоно.


Црквена умјетност: Постоји иконостас који је урађен од шперплоче и није задовољавајући. Нема сликаних икона.

Извори и литература: Исказ јереја Јована Томића од 1. јануара 2013 године.

Капела у Лијешћу:
Изградња једнобродне капеле димензија 10 х 8 метара је започела 2012. године, а градња је завршена у септембру исте године. Саграђена је од блока, покривена је теголом и има звоник и једно звоно. Пројекат је урадио Пројектни биро „S-Denig“ из Добоја, а архитекта је Слађана Нарић-Петровић.


Ктитори, приложници и добротвори: Начелник општине Милован Черек је у потпуности финансирао изградњу.

Извори и литература: Исказ јереја Јована Томића од 1. јануара 2013. године.


 

Свештеник

 Јован Томић рођен у Брчком 11. Фебруара   1985. године. Завршио Богословију Св. Св. Јована Златоустог у Крагујевцу 2004. године. На Московској Духовној Академији дипломирао је 2007. године. Рукоположен је у чин ђакона 18. октобра, а у чин свештеника 22. октобра 2009. године, од стране Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Василија (Качавенде)  .  Говори  руски језик . Ожењен супругом Тијаном и има  двоје дјеце Лазара (2011) и Марију (2013).

Јереј Јован Томић
Лијешће, 74450 Брод
+ 387 53 665 414
+ 387 65 813 362
канцеларија: + 387 53 665 132

 

Архијерејско намјесништво дервентско
Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског
господина Хризостома

Monday the 21st.